2011. január 3., hétfő

A nagyobb szárnyasok feldolgozásaA vágott kacsa, liba friss vagy előhűtött és fagyasztott formában kerül piacra, egészben és darabolva (mell, comb, aprólék). Választékában lehet mindkettő pecsenye (fiatal, gyorsan hizlalt) és hízott (töméssel hizlalt) szárnyas. Húsuk színe sötétebb, mint a csirkéé, bátrabban és erősebben fűszerezhetjük őket.

Előkészítésük nagyrészt megegyezik a csirkéével: a kövér szárnyasok bőrét éles késsel két irányba bevagdaljuk (kockázzuk), hogy a zsírja jobban kisüljön. A kacsa és a liba feldarabolása annyiban különbözik a csirkéétől, hogy a mellét keresztben vágjuk félbe.

Előkészítése megegyezik a más szárnyasokról leírtakkal, nyilvánvalóan az állat termetéből adódóan nagyobb darabokat kapunk, ezért fokozottabban figyeljünk az egyenletes elosztásra (csontos és húsos részek aránya). A pulykánál célszerűbb az étel jellegének megfelelő húsrészt vásárolni a szakboltokban.

Két dologra hívnám fel a figyelmet: az egyik a pulyka vastagabb húsrészei (mell, comb), amelyeket célszerű füstölt szalonnacsíkokkal megspékelni - azaz vékony szalonnacsíkokat vágunk, és a hús rostozatának irányában tűzdelőtűvel azt belehúzzuk. Ha nincs spékelő tű, egy hegyes és éles késsel vékony nyílás(oka)t vágunk a húsba, és ujjunkkal beletömködjük a szalonnát. A másik, amire ügyelni kell, hogy az alsó combból az inakat el kell távolítani, mert elkészítés közben ezek "összehúzzák" a húst.

Az eltávolítás menete a következő: a combon a láb felőli részen a bőrt és az inak végződését körbevágjuk a csontig, majd az inakat száraz konyharuhával - ha nagyon erősek esetleg laposfogóval - megfogva kihúzzuk. A feldolgozást elősegítendő bátran vásároljunk darabolt pulykát: comb, mell vagy aprólék kiszerelésben tehetjük ezt.

A teljesség igénye nélkül, egy-pár recept-kategóriával is kedveskedünk nektek az újév alkalmából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése