2011. január 2., vasárnap

A sárgarépa


A sárgarépa az egyik legközismertebb növény, a magyar konyha elmaradhatatlan zöldsége. Ételeinkhez többnyire csak a gyökerét használjuk, gyógyászati szempontból azonban a termése és a gyökeres szára is értékes.

A népi gyógyászat már igen régóta felfedezte jótékony hatásait. Vizelethajtóként, máj-, epe-, szem- és bőrbántalmaknál alkalmazták, terhes asszonyoknak pedig általános erősítőként ajánlották. Hazánkban az Alföldön a sárgarépa leveléből főzött teát magas vérnyomás ellenszereként használták. A század elején tudományos kutatások "feltérképezték" a sárgarépa hatóanyagait, így derült ki, hogy gyökerében rendkívül sok A- és C-vitamin található, valamint jó néhány fajta B-vitamin is. Illóolaja szeszkviterpéneket, terpéneket és terpénes alkoholokat tartalmaz, továbbá pektint, cukrokat és ásványi anyagokat. A sárgarépát a fitoterápiában rendkívül széles körben alkalmazzák. A tisztító és méregtelenítő diéták - pl. a rákgyógyításra is alkalmas Breuss féle fehérjementes léböjtkúra - egyik legfontosabb alkotórésze. Rákellenes hatása béta-karotin-tartalmának és A-vitamin-tartalmának köszönhető, ez utóbbi egyben a fáradt, gyenge szemet is erősíti (ezért érdemes hosszabb autóút előtt I-2 dl frissen kinyomott sárgarépalevet meginni). Kevésbé ismeretes az a tulajdonsága, hogy kedvezően hat a bélflórára, megakadályozza a belekben a patogén baktériumok elszaporodását, ugyanakkor elősegíti a hasznos emésztőbaktériumok elszaporodását. E tulajdonságainál fogva bátran használható az emésztés serkentésére. Gluko kinintartalma csökkenti a vércukorszintet, melynek a cukorbetegség gyógyításában van jelentősége. E hatása fokozható, ha hasonló hatású gyógynövényekkel - fekete áfonya, kecskeruta, zsálya, fehérbab-héj és fokhagyma együttesen alkalmazzák. A vér koleszterinszintjének csökkentését is előmozdítja a rendszeres sárgarépa fogyasztás. Ásványianyag-tartalmából fontos megemlíteni a rezet, amely miatt kiegészítő szerként alkalmas vérszegénység és bőrkiütések gyógyítására. A sárgarépa előnyös összetételénél fogva általános immunerősítő szerként is szolgál, ezért a terhes és szoptatós anyák mindennapi étrendjén kellene szerepelnie. Leveles szára és termése (magja) szívbetegségek kezelésére használható. Erre a célra a növény nedvét is lehet alkalmazni, de még jobb, ha a termést kávédarálón porítjuk, s ezt a port kevés mézbe szórva fogyasztjuk el. A napi adag egy evőkanálnyi mennyiség több részre elosztva. E betegségek kezelését azonban nem szabad csak a sárgarépára bízni, kizárólag a szakorvos által felírt szívgyógyszerek kiegészítéseként alkalmazható! Leveles szárának nedvét külsőleg is felhasználhatjuk, mégpedig a fáradt végtagok borogatására, illetve langyos lábfürdőbe keverve. Öblögető szerként is kiváló a sárgarépa lé: vízzel keverve megszüntethetők vele a száj nyálkahártyáján keletkező kellemetlen fehér fokok. A sárgarépa az aromaterápiába is bevonult. Illóolaja a pozitív gondolkodás serkentésére szolgál, de belsőleg is szedhető: enyhíti a gyomorgörcsöket, megszünteti a nyirokcsomók fájdalmas duzzanatát, és elősegíti a vérképződést. A kozmetikában hatóanyagát, a béta-karotint a bőr feszessé tételére, fiatalítására kifejlesztett krémek összetevőjeként alkalmazzák. A sárgarépának számtalan előnyös tulajdonsága mellett alig van mellékhatása. Egyedül a túladagolástól kell tartani, mivel a bőrben felszaporodhat az A-vitamin, melyet a máj csak egy határig tud feldolgozni, s emiatt a bőr narancssárgára színeződik. Gyomor- és nyombélfekélynél, illetve heveny bélgyulladásnál is óvakodni kell a túl sok sárgarépától.

Végezetül íme néhány sárgarépás recept.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése