2011. január 7., péntek

A sertés részei


Sok kezdő háziasszony áll tanácstalanul a hentespult előtt, vajon melyik húsnak mi a neve, miből legyen a vasárnapi ebéd? Gyakran segítenek eligazodni a kihelyezett táblácskák vagy a hentes, de legjobb, ha még vásárlás előtt tájékozódunk, melyik ételhez milyen húsra van szükség.

Íme, egy kis húslexikon!
A megvásárolt sertéshúst hideg vízben megmossuk, majd az étel jellegének megfelelően kockára, csíkokra, szeletre vágjuk; ha szükséges, - főleg a szeleteknél - kiveregetjük (klopfoljuk), az inas részeket bevagdossuk.

1. Lapocka: a sertés első "combja"
Felhasználható: egyben sütve, tokánynak, vagdaltnak (fasírt), pörköltnek, füstölve, kötözött sonkának.

2. Comb: a sertés hátsó combja.
Részei: felsál, dió, frikandó, rózsa.
Felhasználható: egyben sütve, szeletelve, pároltnak vagy frissensültnek; a felsál és a dió rántva.

3. Köröm: a sertésláb.
Felhasználható: füstölve, pörköltnek és kocsonyának.

4. Csülök: a láb és a comb közötti rész.
Felhasználható: egyben sütve, füstölve, főzve és pörköltnek.

5. Oldalas: a sertés hússal fedett bordái. Felhasználható: sütve, pörköltnek, párolva, töltve, káposztába, füstölve.

6. Dagadó: a sertés "hasfala".
Felhasználható: vagdaltnak, gulyáshoz, töltött káposztának, töltve, kolbásznak, tokánynak, pörköltnek és egyben sütve.

7. Karaj: a félbehasított gerinc
Részei: rövid karaj - a farok felőli rész, a hosszú karaj - a fej felőli rész.
Felhasználható: egészben sütve, frissen sütve, bundázva frissen sütve, párolva, töltve, füstölve, a rövid karaj töltött bordának is.

8. Borda: a karajból levágott szelet.
Szűzpecsenye: a rövid karaj alatt elhelyezkedő színhús.
Felhasználható: egészben sütve, frissen, szeletben, rántva, érméknek és töltve.

9. Tarja: a sertés "félbehasított nyaka".
Felhasználható: egyben sütve, szeletelve, frissen sütve, flekkennek, füstölve, rántva.

Sertéshúsos receptek:
Kocsonya disznókörömből recept
Narancsos comb
Sertésszeletek almával sütve recept
Sertéskaraj mustármártással recept
Körömpörkölt recept

Ha pedig a sok húsétel után, egy kis édességre vágyna, tekintse meg a megunhatatlan muffin és fánk receptjeinket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése