2010. december 17., péntek

Készítsünk karácsonyi díszeket...


Most arról ejtünk néhány szót, hogy milyen díszeket készíthetünk a konyhában, azaz ezek a díszek nemcsak szépek, de van köztük ehető is.


A mézestésztából kiszúrt formák felső részébe szúrjunk kis lyukat, és úgy süssük ki. Amikor megsültek és kihűltek a figurák, akkor díszítsük fel és fűzzünk bele szalagot vagy zsinórt akasztónak.

Almakarika

Az almákat mindenestül vékony karikákra szeleteljük, és újságpapíron szétterítve meleg, száraz, szellős helyen hagyjuk megszáradni, megaszalódni. A szárított almakarikákból készíthetünk koszorút, feltűzhetjük adventi koszorúra, vagy cérnára fűzve karácsonyfadíszként is használhatjuk. Ugyanígy készíthetünk citromból, narancsból szárított karikákat; a karikákat érdekesebbé tehetjük, ha réz- vagy más aranyszínű fémhuzallal keretet készítünk nekik.

Illatos narancs (pomander)

Egy egészséges narancsot megmosunk, megtörölgetünk, és szegfűszeggel különböző mintákat szurkálunk bele. A narancsra szalagot kötözünk, és szobában, konyhában felfüggesztjük. Sokáig nagyon kellemes illatot fog árasztani.

Aranydió fenyőfára

Nagyobb diószemeket veszünk, a felső részébe gyufaszálat dugunk - ez nem olyan könnyű, egy kicsit ügyeskedni kell -, a diót aranyszínű temperával befestjük, vagy aranypapírba, fóliába becsomagoljuk. A gyufaszálra cérnából hurkot kötünk akasztónak.

Marcipán-meglepetés

Vegyünk egy csomag tetszés szerinti színű marcipánrudat. (Nagyobb csemegeüzletekben kapható 20 dkg-os marcipán a nyers színűtől a kékig.) A marcipánmasszát gyúrjuk össze pl. feldarabolt aszalt sárgabarackkal, reszelt narancshéjjal, egy kis narancslekvárral és egy csepp rummal, majd formázzunk kis gombócokat, és hempergessük meg reszelt, cukrozott narancshéjban. Vagy a natúr marcipángolyók közepébe elrejthetünk egy-egy rumos meggyet, és a golyókat bevonjuk félédes csokoládéval. Vagy a marcipángolyók közepébe mogyorókrémet teszünk - a mogyorókrémet tegyük be a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóba, úgy könnyebb bánni vele -, a golyókat felolvasztott fehér csokoládéval bevonjuk, és darált mogyoróban meghempergetjük, vagy csak simán kakaóporral bevonjuk. Bármilyen ízű marcipángolyót készítünk, azokat csomagoljuk színes karácsonyi papírba vagy celofánba, kössünk rá masnit vagy aranyzsinórt, és akasszuk a fenyőfára.

Karácsonyi receptek:
Diós-mákos bejgli recept
Karácsonyi apróságok, ajándéknak valók
Ünnepi italok, koktélok
Pudingok, desszertek
Karácsonyi partifogások
Karácsonyi sütemény receptek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése